bg en

ISIC Bulgaria

Вземи своята
тук!

Национална спортна академия "Васил Левски"

ИНФОРМАЦИЯ

Университет, сключил договор за ко-бранд партньорство с АПАО, по силата на който е създадена специална ко-брандирана ISIC UNI карта. Тази карта носи името и логото на Национална Спортна Академия и може да се притежава единствено от студентите в този университет.

 


КОНТАКТИ
Ректорат на Национална Спортна Акедемия
Студентски град, София 1700
Тел. централа: (02) 962 04 58(59,60)
Тел. (02) 962 11 82, (02) 0898 77 66 87
Факс: (02) 629 007
web: www.nsa.bg

ВИД КАРТА
ISIC UNI, година на въвеждане 2010

Студентите, които не учат в този университет могат да притежават стандартни ISIC или DSK ISIC карти и да подадат заявление за картата в офис на Usit Colours или клон на ДСК.

СПЕЦИАЛНОСТИ
В настоящия момент НСА има академична акредитация да предлага университетски програми за обучение на бакалаври, магистри и докторанти в три факултета:
1. Учителски факултет;
2. Треньорски факултет;
3. Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

Центърът за Следдипломна квалификация в НСА предлага различни допълнителни образователни програми в специализирани и интердисциплинарни области (особено по адаптивна физическа активност).
НСА заедно с Треньорската школа на Българския футболен съюз е оторизирана от европейската футболна асоциация (УЕФА) да обучава футболни треньори от цял свят и да издава всички изисквани от УЕФА лицензи, включително License PRO, който е валиден в целия свят.

ИСТОРИЯ
Висшият институт за физическа култура (сега Национална спортна академия “Васил Левски") е единственото специализирано висше училище в България, което предлага образование на университетко ниво по три основни направления - Учители по физическа култура, Треньори по вид спорт и Кинезитерапевти за нуждите на масово-оздравителна и лечебна физическа култура.
Историята на нашето висше училище започва с Указа на Цар Борис III, с който през 1942 година се основава Висше училище за телесно възпитание. През 1953 г. с Постановление на Министерския съвет е утвърдено наименованието Висш институт за физическо възпитание и спорт. През 1967 г. се обособяват Спортно-педагогически факултет и Факултет за масово-оздравителна и лечебна физкултура.
През 1972 година се създава уникалната Водна спортна база на ВИФ на Черно море, близо до Несебър.
В 1973 г. се създава се Научният съвет по теория и методика на физическото възпитание и спорта (включително кинезитерапия), който присъжда научните степени доктор и доктор на науките, утвърждава хабилитации.
От 1974 г. се въвежда специализирано обучение на висококвалифицирани спортисти.
Високопланински учебен комплекс (в Боровец, Рила планина) е открит през 1986 г.
През 1991 г. се създава езиковия център за езикова подготовка на чуждестранни студенти и докторанти.
През 1995 г. с решение на Народното събрание ВИФ се преименува в Национална спортна академия. Открит е нов, модерно обзаведен учебен корпус в Студентския град в Дървеница.
По това време се създава и високопланинската учебна база на НСА на Витоша.
От 1996 година НСА "Васил Левски" започна да дава почетното звание 'Doctor Honoris Causa" на изтъкнати български и чуждестранни деятели в областта на физическата култура, спорта и кинезитерапията.
Обучението в НСА е базирано на нашия изследователски и интердисциплинарен подход. Учебните програми обединяват професионалната тренировка с научно-изследователските методи, стимулират умението за идентифициране, формулиране и решаването на проблемите в областта на физическата култура и спорта, оформя специалисти, които да могат да посрещнат предизвикателствата на живота с аналитично и съзидателно мислене и подход.
За това голяма заслуга има висококвалифицирания научен и преподавателски състав на НСА - сега тук преподават 7 професори, 33 доценти и 202 асистенти, голяма част от които притежават научните степени доктор и доктор на педагогическите науки. Нашите преподаватели са специалисти от най-различни области - спортни педагози и треньори, голям брой лекари, физиолози, биохимици, психолози, социолози, философи, историци, физици...
Отлична реклама за резултатите от нашата дейност са постиженията на огромен брой изтъкнати спортисти, възпитани в НСА, в най-представителните спортни форуми на планетата - Олимпийските игри, световните и европейски шампионати. Спортистите на НСА досега са завоювали 42 олимпийски титли, 150 сребърни и бронзови олимпийски медали, 90 световни титли, 120 сребърни и бронзови медали на световни първенства и няколкостотин златни, сребърни и бронзови отличия на европейски шампионати. Тук трябва да се отбележи и изключитената роля на големите български треньори, повечето от които са възпитаници на НСА.
Всъщност успехите на нашия спорт са най-значимото, с което е известна България в света, защото спортът отдавна се превърна в средство за печелене на национален престиж.
И науката, създадена в НСА, се радва на изключително международно признание. Дипломата, получена в НСА, навсякъде е гаранция за изключително висока квалификация - стотици наши педагози и треньори работят по целия свят.
НСА отделя голямо внимание на обучението на млади научни кадри в рамките на техните докторски работи. Нашите докторанти, освен задължителните за получаването на докторска степен разработки, взимат участие в работата на различни научни кръгове, в дискусионни клубове, кръгли маси, разнообразни проекти, годишни научни конференции и в международни конгреси. НСА развива и активна спортно-състезателна дейност. 28 мъжки и 18 женски спортни клубове са между най-добрите в нашите национални първенства и турнири. Много от тях участват и на международни състезания, въпреки аматьорския си статут.
Научните постижения на НСА са международно признати. Наши специалисти са почетни членове на много чужди академии. НСА е партньор на водещи европейски университети по програми за интеграция във висшето образование. След завършване на втори курс студентите на НСА имат право за включване в програмите за обмен на студенти - Еразмус, Сократес, CEEPUS. Леонардо и др. В тях могат да се включат студенти, които имат среден успех, по-висок от 4,50 и владеят западни езици (в зависимост от страната-приемник). НСА е партньор на елитни унивеситети за европейска интеграция във висшето образование. НСА е член на Тематичната мрежа за спорт и адаптирана физическа активност, както и на Европейската мрежа по Физиотерапия във висшето образование. НСА поддържа близки контакти с много сродни учебни заведения навсякъде по света - Белгия, Германия, Испания, Полша, Турция, Румъния, Гърция, САЩ, Франция, ЮАР, Португалия, Македония, Финландия и др.

 

Сподели

Избрани намаления

 • Penshop.bg

  Penshop.bg е първият специализиран уебсайт за луксозни пишещи инструменти в България.

  7%
 • Usit Colours - Агенция за изгодни пътувания

  Usit Colours е лицензиран туроператор и е една от най-големите агенции за пътуване в България....

  Special offer
 • Playground

  PLAYGROUND е най-доброто място за забавление. Клубът съчетава модерна визия и уютна атмосфера,...

  Special offer
 • SPORT DEPOT

  SPORT DEPOT e най-голямата верига спортни магазини в България. В магазини SPORT DEPOT се...

  10%
 • Billiard club STIX

  Билярд, снукър, дартс, джаги, свежи коктейли и приятна атмосвета, всичко под един покрив - STIX...

  10%
 • Център за професионално обучение - TrainSoft

  Притежателите на ISIC карта получават минимум 15% отстъпка! Присъствени и дистанционни...

  30%
 • Виж всички >