bg en

ISIC Bulgaria

Вземи своята
тук!

Пловдивски университет

ИНФОРМАЦИЯ
Университет, сключил договор за ко-бранд партньорство с АПАО и ДСК, по силата на който за университета е създаден специален подвид DSK ISIC UNI карта. Тази карта носи името и логото на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и може да се притежава единствено от студентите в този университет. В началото на всяка академична година в университета работи временен ISIC офис, който издава и преподновява валидността на картите.

Студентите, които не учат в този университет могат да притежават стандартни ISIC или DSK ISIC карти и да подадат заявление за картата онлайн, офис на наш агент или клон на ДСК.


КОНТАКТИ
гр. Пловдив, ул. Цар Асен 24
web: www.uni-plovdiv.bg

ВИД КАРТА
DSK ISIC UNI, година на въвеждане: 2011

ИСТОРИЯ

Първи стъпки

През 1884 г. има принципно решение за откриване на висше училище в Пловдив, което да подготвя административни служители, икономисти и политици. Благодарение на инициативата на директорите на народното просвещение (Константин Величков), на правосъдието (Стефан Бобчев) и на финансите (Михаил Маджаров) е разработен проект за административен правилник на училището. Подготвени са учебни програми, поканени са преподаватели от чужбина, предвидено е откриването да стане на 1 октомври 1885 година. Но настъпилите исторически и политически събития осуетяват осъществяването на идеята за университет в Пловдив. Провъзгласяването на Съединението на 6 септември с. г. и последвалата го Сръбско-българска война рязко сменят приоритетите и действията на управляващите. Функциите на столица на обединената държава се поемат от София. Така, печелейки присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, Пловдив губи някои възможности, сред които е и създаването на първия български университет.
С настъпването на ХХ столетие Пловдив продължава да бъде център на просветна и образователна дейност. Тук през 1909 г. е открит първият в страната Учителски институт, създаден като двугодишен висш педагогически курс по природните дисциплини към гимназия „Княз Александър I“ със задача да подготвя прогимназиални учители. През 1914 г. курсът се обособява като самостоятелно учебно заведение, а през 1920 г. прераства в Учителски институт с тригодишно обучение (включват се филологически и исторически специалности).
През 30-те години на ХХ век сред пловдивската общественост отново се възражда идеята за откриване на университет в града, но реални действия за това са предприети едва в края на 1944 г. със създаването на Общограждански комитет за културно издигане на Пловдив. Комитетът си поставя за цел в града да бъдат създадени университет, музикално училище и симфоничен оркестър. Въпреки трудните следвоенни времена през 1945 г. и трите цели са постигнати.
На 31 юли 1945 г. Министерският съвет приема постановление за откриване на Държавен университет в Пловдив с два факултета: агрономо-лесовъден и медицински. В края на м. ноември същата година започват редовните учебни занятия. През 1950 г. университетът се разделя на две самостоятелни висши училища: Медицинска академия и Висш селскостопански институт (ВСИ). Три години по-късно, през 1953 г., от ВСИ се отделя като самостоятелен Висшият институт по хранителна и вкусова промишленост (ВИХВП). Университетът престава да съществува.
През това време – началото на втората половина на ХХ век, в страната настъпват съществени икономически промени, които се отразяват и на образователната система. Нараства броят както на училищата, така и на обхванатите в тях ученици. Икономиката изисква по-голям брой специалисти, училищата – добре подготвени преподаватели.

Основаване
С Указ № 264 на Президиума на Народното събрание от 1 юли 1961 г. в Пловдив се открива Висш педагогически институт по природо-математически дисциплини за подготовка на учители по математика, физика, химия и биология. Същия месец министърът на просветата назначава за ректор на новия институт (през първите години е прието названието му ВПМИ – Висш природо-математически институт, а по-късно – официалното ВПИ) професор Живко Ламбрев (прехвърлен от Висшия медицински институт в Пловдив), а за негов заместник – доцент Тодор Василев (от ВИХВП). През м. август са утвърдени и първите хабилитирани лица в Института: доц. Йордан Дуйчев (математик), доц. Асен Гълъбов (химик), доц. Златко Бонев (геолог) и доц. Борис Джурджев (философ). Тези шестима преподаватели образуват първия академичен съвет в Института.

Факултети

 • Биологически факултет Факултет по икономически и социални науки
 • Факултет по математика и информатика
 • Педагогически факултет
 • Физически факултет
 • Филологически факултет
 • Философско – исторически факултет
 • Химически факултет 
 • Юридически факултет

Сподели

Избрани намаления

 • Магазини Red Rock

  Магазини за планинска, алпийска и катерачна екипировка.

  15%
 • Billiard club STIX

  Билярд, снукър, дартс, джаги, свежи коктейли и приятна атмосвета, всичко под един покрив - STIX...

  10%
 • Делта 3 - недвижими имоти

  Делта 3 е една от първите компании за недвижими имоти в България, която предоставя намаления за...

  20%
 • ASICS

  ASICS се развива като фирма за маратонки и спортно облекло повече от 50 години. За тези години...

  10%
 • OPTICLASA - оптични центрове

  От 1993г. до днес успешно се развиваме в оптичния бранш, като нашите оптични центрове ОPTICLASA...

  20%
 • Usit Colours - Агенция за изгодни пътувания

  Usit Colours е лицензиран туроператор и е една от най-големите агенции за пътуване в България....

  Special offer
 • Виж всички >