bg en

ISIC Bulgaria

Вземи своята
тук!

Медицински университет - София

ИНФОРМАЦИЯ
Университет, сключил договор за ко-бранд партньорство с АПАО и ДСК, по силата на който за университета е създаден специален подвид DSK ISIC UNI карта. Тази карта носи името и логото на Медицински Университет София и може да се притежава единствено от студентите в този университет. В началото на всяка академична година в университета работи временен ISIC офис, който издава и преподновява валидността на картите.

 

Студентите, които не учат в този университет могат да притежават стандартни ISIC или DSK ISIC карти и да подадат заявление за картата в офис на наш агент или клон на ДСК.


КОНТАКТИ
гр. София, бул. Акад. Иван Гешов 15
(+359 2) 9523791, 9532816
web: www.mu-sofia.bg

ВИД КАРТА
DSK ISIC UNI, година на въвеждане: 2007

ИСТОРИЯ
Законът за създаване на Медицински факултет към Софийския университет е приет от 17-то Народно събрание на 10 Ноември 1917 г. С постановление №21 на цар Фердинанд влиза в сила и е записано в правителствената Бяла книга на 22.11.1917г.
Първата лекция в МФ е изнесена на 10 април 1918. През 1950г. Медицински факултет става самостоятелна институция от Софийския университет. Съгласно указ №246 на Президиума на Народното събрание се създава Медицинска академия. През 1950 се създава Института за усъвършенстване и специализация на лекарите.
През 1954 г. Медицинска академия се преименува във Висш Медицински Институт – най-голямото медицинско училище в България.
Следващата реорганизация на медицинските институти е в началото на 70-те години, когато се възстановява МА, като в състава и влизат институтите в София, Пловдив, Варна и, по-късно, Плевен и Стара Загора. Новата Медицинска академия е създадена с указ 921 на Държавния съвет от 30 април 1972. Към края на 1975 в нея работят 4168 преподаватели, като броят на студентите надхвърля 10 000.
С указ №921/1990 година МА възстанови предишния си статус на Медицински факултет. Това е по инициатива на МЗ.
Създаден като отдел по зъболекарство през 1942 г. Стоматологичният факултет се обособява като самостоятелен факултет през 1950 г. и се превръща в най-голямото съвременно стоматологично средище за подготовка на стоматолози от страната и чужбина, за развитие на стоматологичната наука и практика.
Фармацевтичният факултет се ражда като отдел фармация към Природо-математическия факултет на Софийския университет през 1942 г. Като факултет се обособява през 1951 г. в първата Медицинска академия. Днес той е единственото учебно заведение в България, в което се получава висше фармацевтично образование и следдипломно обучение.
Нуждата от интегриране на усилията в областта на общественото здраве доведоха да преобразуването на Факултет Сестринско дело във Факултет по обществено здраве през 2001 г. Неговото реализиране стана с подкрепата на Пакта за стабилност и в партньорство с водещи институции в страните на Европейския съюз и СЗО. По този начин бе създаден четвърти пълнокръвен факултет с европейско звучене в структурата на Медицинския университет.
Ректорското ръководство и Ректоратът обединяват, насочват, интегрират и управляват многостранната учебно-образователна и изследователска дейност от колежите и центровете до факултетите на Медицинския университет.

СПЕЦИАЛНОСТИ
Списък със специалностите във факултетите на Медицински Университет - София, както и в Медицинските колежи:

Медицински факултет

 • Медицина
 • Медицинска рехабилитация и ерготерапия

Факултет по дентална медицина

 • Дентална медицина

Фармацевтичен факултет

 • Фармация

Факултет “Обществено здраве”

 • Медицинска сестра
 • Акушерка
 • Здравни грижи
 • Обществено здраве и Здравен мениджмънт

Сподели

Избрани намаления

 • ASICS

  ASICS се развива като фирма за маратонки и спортно облекло повече от 50 години. За тези години...

  10%
 • Billiard club STIX

  Билярд, снукър, дартс, джаги, свежи коктейли и приятна атмосвета, всичко под един покрив - STIX...

  10%
 • OPTICLASA - оптични центрове

  От 1993г. до днес успешно се развиваме в оптичния бранш, като нашите оптични центрове ОPTICLASA...

  20%
 • Aerodium Bulgaria

  Уникално изживяване! Насладете се на свободата свободния полет! Първият по рода си вертикален...

  20%
 • Lenovo Exclusive Store

  Lenovo Exclusive Store e представителен магазин, в който може да видите, тествате и закупите...

  5%
 • Vision Express Супер Оптика

  Оптики VISION EXPRESS са част от втората в света верига магазини за оптика в цял свят Grand...

  20%
 • Виж всички >