bg en

ISIC Bulgaria

Вземи своята
тук!

Лаборатория за слава FameLab

Кой ще бъде българското лице на науката за 2014г.?

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” търси студенти и млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Победителят ще представи България на международния финал в Обединеното кралство.

famelab

 

Какво е общото между трансплантирането на органи и канадската дървесна жаба? Тази жаба има удивителната способност да спира сърдечния си ритъм през зимата и напълно да замръзва, а през пролетта да се „съживява“ отново. Механизмът, чрез който канадската дървесна жаба предпазва органите си от поражения вследствие на замръзването, може да помогне на учените да открият начин как по-дълго да съхраняват човешки органи за операции по трансплантация.

С тази история ирландецът Фъргъс Маколиф спечели международния финал на конкурса за млади учени „Лаборатория за слава FameLab” в Обединеното кралство през 2013г.

Удивително е как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс „Лаборатория за слава FameLab”, който за 8-ма поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Това става чрез трите златни правила на „Лаборатория за слава FameLab”: съдържание, яснота, харизма.

Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, станал международен благодарение на Британски съвет, се провежда в над 25 страни по целия свят..

Първият кастинг е в София на 1 март, следват Пловдив (15 март) и Плевен (22 март). Пълна информация за условията за участие, както и онлайн формуляр за регистрация може да бъде намерен на уебсайта на конкурса www.famelab.bg

Снимки

19 февруари 2014, сряда

Сподели