bg en

ISIC Bulgaria

Вземи своята
тук!

БДЖ и ISIC

Дата на публикуване: 12 октомври 2012 г.

Уважаеми ISIC картопритежатели,

 

          Във връзка с продължилата от началото на 2012 година кореспонденция между Асоциация за подпомагане на академичната общност /ISIC Bulgaria/ и БДЖ се обръщаме към вас за изясняването на ситуацията по отношение правото на учащите да използват международната идентификационна  ISIC като „удостоверение на съответното учебно заведение“ пред БДЖ ЕАД.

       Правото на ползване на намалението за учащи в размер на 50 процента е държавна социална политика, от която може да се възползва всеки учащ на възраст до 26 ненавършени години. Правото на това намаление се регламентира от Постановление 295 , чл. 4, което казва, че намалението "се ползва срещу представяне на документ за самоличност, а за учащи се - и удостоверение от съответното учебно заведение".

Всяка ISIC карта, която е издадена или заверена за съответната година и е издадена от съответното висше училище, е документ, удостоверяващ статут на учащ към съответното ВУ. В тази връзка ISIC е включена и в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища , Обн., ДВ, бр. 75 от 27 август 2004 г., в сила от 27 август 2004 г.

          БДЖ ЕАД е изпълнител на държавната социална политика, от която пълноправно могат да се възползват всички граждани, които отговарят на условието „учащ до 26 години“. Роля на държавната железница е да улесни административното обслужване на гражданите, които ще имат основно значение в развитието на „икономика, базирана на знанието“.

          ISIC картите предоставят намаления в различни области, които са предимно част от частния сектор и които са „специално“ договорени отстъпки за вас. Намалението в БДЖ е държавно субсидирано и в този смисъл е с по – различен статут. Вие като учащи имате право на това намаление, в този случай ISIC само улеснява административното обслужване на учащия.

      БДЖ ЕАД и ISIC България се срещаха неколкократно и в присъствието на Националното представителство на студентските съвети, както и Национален младежки форум, където БДЖ ЕАД заяви отново желание за съвместна работа. Справка за ползването на ISIC в системата на БДЖ можете да намерите дори в техния информационен сайт.

     Извиняваме се за причиненото неудобство, като ви уверяваме, че продължаваме комуникацията с БДЖ ЕАД и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения за улеснено административно обслужване на учащите в Р България.

 

ISIC България

 

С уважение,

Екип на ISIC България 

 

12 октомври 2012, петък

Сподели

Избрани намаления

 • SPORT DEPOT

  SPORT DEPOT e най-голямата верига спортни магазини в България. В магазини SPORT DEPOT се...

  10%
 • Магазини Red Rock

  Магазини за планинска, алпийска и катерачна екипировка.

  15%
 • Playground

  PLAYGROUND е най-доброто място за забавление. Клубът съчетава модерна визия и уютна атмосфера,...

  Special offer
 • Център за професионално обучение - TrainSoft

  Притежателите на ISIC карта получават минимум 15% отстъпка! Присъствени и дистанционни...

  30%
 • Penshop.bg

  Penshop.bg е първият специализиран уебсайт за луксозни пишещи инструменти в България.

  7%
 • Хотел Ела

  Очарованието на Боровец можете да откриете в хотел ЕЛА!

  10%
 • Виж всички >